Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 7-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Το σημερινό συνέδριο της ΝΔ και οι κάλπες της 29ης Νοεμβρίου για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, ο νέος προϋπολογισμός και οι ισχυρές απειλές από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων, οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης τις οποίες μελετά η κυβέρνηση, αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η σημαντική αύξηση της ανεργίας, η απεργία των λιμενεργατών και τα προβλήματα που ήδη άρχισαν να διαφαίνονται στην αγορά, οι ριζικές αλλαγές στη θητεία με την κατάργησή της σε Ναυτικό - Αεροπορία σε δύο χρόνια, καθώς και το ζήτημα του ιού της νέας γρίπης και οι συστάσεις των ειδικών για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Με συμμετοχή 4.459 μελών άρχισε σήμερα το Έκτακτο Συνέδριο με μήνυμα: "ΝΔ: Άνοιγμα στην Κοινωνία, Συνοχή - Αλληλεγγύη - Προοπτική".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου, αν δεν υπάρξει και επαναληπτική, θα είναι η όγδοη εσωκομματική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας ηγεσίας της ΝΔ. Από την ημέρα της ιδρύσεώς της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία είχε συνολικά άλλους πέντε αρχηγούς, τους Γ. Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κ. Μητσοτάκη, Μ. Έβερτ και Κώστα Καραμανλή. Δύο φορές εξελέγησαν στην ηγεσία ο Κ. Μητσοτάκης και ο Μ. Έβερτ, οι οποίοι και παραιτήθηκαν αφού έχασαν τις εκλογές με αντίπαλο ο πρώτος τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο δεύτερος τον Κώστα Σημίτη".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στον αέρα 7.000 ιδιοκτήτες ΙΧ. Χάνουν και το αυτοκίνητό τους και την οικονομική αποζημίωση που θα έπαιρναν".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παιχνίδι" στις πλάτες πάνω από 7.000 ιδιοκτητών ΙΧ που παρέδωσαν τα αυτοκίνητά τους προς απόσυρση τη Δευτέρα έπαιξε η κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα, αν και απέσυραν τα ΙΧ τους πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για κατάργηση των κινήτρων".

Η ΑΥΓΗ: "Στο 13% η ανεργία. Στις 650.000 ανεβάζει τους άνεργους ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΑΕΔ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αποκαλυπτική ήταν η χθεσινή ομολογία του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου, στη Βουλή, όπου παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε φέτος στις 650.000 έναντι προηγούμενης επίσημης εκτίμησης 480.000. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, το ποσοστό, από 9,6% φθάνει το 13%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ περί ανεργίας 15% αν συνυπολογισθούν και ομάδες του πληθυσμού που δεν περιλαμβάνονται στις στατιστικές απασχόλησης".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κύμα αυξήσεων στην αγορά προκαλεί η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά. Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις καταφεύγουν στην Δικαιοσύνη".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα στην αγορά λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, καθώς πολλές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις δεν μπορούν να παραλάβουν εμπορεύματα".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Οι εφιάλτες του κ. Παπακωνσταντίνου και τα μυστικά της νέας φορολογίας".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε εφιάλτη για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τείνει να μετατραπεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Το μήνυμα που εκπέμπεται από τις αγορές είναι ότι η παραμικρή παρέκκλιση από τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής θα σημάνει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και αυτό θα προκαλέσει μια ραγδαία επιδείνωση των όρων δανεισμού, σε συνδυασμό με τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα ριζικές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία των εισοδημάτων άνω των 50.000 ευρώ τον χρόνο προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Συνέδριο ανατροπής. Νέα Δημοκρατία: Ψηφίζεται σήμερα η αλλαγή του καταστατικού".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με σύνθημα "Νέα Δημοκρατία - άνοιγμα στην κοινωνία - συνοχή - αλληλεγγύη - προοπτική" ξεκινούν σήμερα το πρωί οι εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ το οποίο θα αλλάξει το Καταστατικό και θα επιτρέψει την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος από την κομματική βάση της παράταξης. Το Συνέδριο, που ξεκινά σήμερα, είναι σταθμός για τη Νέα Δημοκρατία, αφού θα κληθεί να εγκρίνει έναν επαναστατικό νεωτερισμό για τη φιλελεύθερη παράταξη και να βάλει στο παιχνίδι της διαμόρφωσης αποφάσεων την κομματική βάση, κάτι που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε μακρινό και ανέφικτο".

ΕΘΝΟΣ: "Ριζικές αλλαγές στη θητεία. "Πακέτο" μέτρων για εκσυγχρονισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "θητεία τέλος σε Ναυτικό - Αεροπορία σε δύο χρόνια. Οι στρατιωτικές ειδικότητες διαμορφώνονται έτσι ώστε να πιστοποιηθούν για την αγορά εργασίας. Αυτά είναι δύο από τα μέτρα για τη θητεία που ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το "φθαρμένο προϊόν" της ΝΔ μαζί με την Ντόρα! Αποκλειστική συνέντευξη του Γιάννη Μανώλη στην "Ε.Ω".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "έξω από τα δόντια τα λέει ο Γιάννης Μανώλης σε συνέντευξή του στην "Ε.Ω.". Στηρίζει "την εθνική αξιοπρέπεια που εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μαγειρεύουν" τις πρώτες προσλήψεις στα Ταμεία. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς τις διοικήσεις τους".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων εντέλλονται μεταξύ άλλων να καταθέσουν εγγράφως τις ανάγκες τους σε προσωπικό και εν συνεχεία να κάνουν προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διάρκειας ενός έτους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές. Η κυβέρνηση βάζει στο μικροσκόπιο περισσότερες από 900".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "περισσότερες από 900 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν πάνω από 7,5 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων για τη μείωση του ελλείμματος στο 9,4% του χρόνου. Τις προσεχείς ημέρες ξεκινάει η δημόσια διαβούλευση του φορολογικού".

ΕΣΤΙΑ: "Απουσιάζει το όραμα. Ο τόπος χρειάζεται γενική ανάταξη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "προς στιγμήν η ανάληψις της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ του κ. Γ. Παπανδρέου θεωρήθηκε ότι θα έδινε μία ανάσα στον τόπο. Ακόμη και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας μάλλον ανακουφίσθηκαν διότι το ΠΑΣΟΚ εξελέγη με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και απεφεύχθη ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Όμως μετά την συμπλήρωση μηνός από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, οι προσδοκίες περιορίζονται".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σώμα επίλεκτων αστυνομικών κατά της φοροδιαφυγής. Επαναφορά αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σώμα επίλεκτων αστυνομικών θα ρίξει στη μάχη κατά του οικονομικού εγκλήματος η κυβέρνηση, η οποία ταυτόχρονα σχεδιάζει την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Απειλεί ο Σαμαράς: "Έχω ακόμη μια σφαίρα". Σκοτωμός στο συνέδριο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μια φράση του Αντώνη Σαμαρά, που ακούστηκε σαν προειδοποίηση ή σαν απειλή εν όψει του Συνεδρίου, προσφέρεται για διπλή ερμηνεία. Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ είπε σε συνεργάτη του το σιβυλλικό: "Είναι η τελευταία μου σφαίρα, Μία μόνο σφαίρα μου έχει απομείνει, Όπου πάει...".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Αγωνία στο λιμάνι. Άρχισαν οι αγωγές, προβλήματα στην αγορά".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ολέθριες είναι οι συνέπειες για την αγορά από τη συνεχιζόμενη απεργία των λιμενεργατών και το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η κατάσταση. Ο εμπορικός κόσμος αντιμετωπίζει πλέον σημαντικά προβλήματα ενώ οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή".

ΤΑ ΝΕΑ: "Έρχονται τεκμήρια και νέο σώμα Ράμπο. Εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "με νέα τεκμήρια και νέο Σώμα οικονομικής - φορολογικής αστυνομίας θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αυξήσει τα έσοδα από την περιστολή της φοροδιαφυγής το 2010. Στο μικροσκόπιο των ελέγχων ελεύθεροι επαγγελματίες, ΦΠΑ και offshore εταιρείες".

Η ΝΙΚΗ: "Βυζαντινές ίντριγκες. Σφαγή στην Εκκλησία για την "ιερή" περιουσία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ιερές κόντρες" με πολύ... αίμα μέσα από τα ράσα των μητροπολιτών εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με επίκεντρο τη συναινετική στάση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στο ζήτημα του διαλόγου Κράτους - Εκκλησίας".

PRESS time: "SOS: Τοξικά. Θάνατος σε "περίεργα" φορτία. Η αιτία για τον καρκίνο που μαστίζει ολόκληρες περιοχές".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "στενεύει επικίνδυνα ο κλοιός γύρω από τη μαφία των τοξικών αποβλήτων που γεμίζει καρκίνο τους Έλληνες, η οποία δεν διστάζει να πετά τα επικίνδυνα φορτία ακόμα και στην Αθήνα. Η σύλληψη επ' αυτοφώρω, πριν από μία εβδομάδα, οδηγού απορριμματοφόρου του Δήμου Ασπροπύργου που άδειαζε 20 τόνους "καμουφλαρισμένα" με χώμα τοξικά απόβλητα στον ΧΥΤΑ της Φυλής άνοιξε τον δρόμο για την εξάρθρωση του κυκλώματος στο οποίο, όπως φαίνεται εμπλέκονται και τοπικοί παράγοντες".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενιαίος δημόσιος φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι πρόσφατες εξελίξεις και η ιστορία της διαχείρισης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναδεικνύουν ένα σκάνδαλο διαρκείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σ' έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας, σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο και των συμφερόντων του λαού".

Η ΧΩΡΑ: "Έξω από τα δόντια. Πολιτική και ηθική υποχρέωση των υποψήφιων αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας και των συνέδρων να μιλήσουν σήμερα ανοιχτά και καθαρά για όλα τα ζητήματα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το νήμα που θα ξαναδέσει την ελληνική κοινωνία με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αναζητήσουν μνηστήρες και σύνεδροι στο κρίσιμο έκτακτο Συνέδριο και να πάψουν να αναλώνονται σε εμπάθειες, κόντρες και συμμαχίες για το ποιος θα κόψει πρώτος το άλλο νήμα, αυτό της εξουσίας".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Εγκληματική ανευθυνότητα. Δύο θάνατοι σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Παγίδα θανάτου για 80 στο Πανόραμα. Εγκληματικά λάθη και παραλείψεις στο ξενοδοχείο".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ξενοδοχείον "Ο Θάνατος". Δύο νεκροί στο "Νεφέλη" από μονοξείδιο του άνθρακα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:

ΕΞΠΡΕΣ: "Αίτημα από τις τράπεζες για εξαίρεση στεγαστικών. Από τη νομοθετική ρύθμιση των οφειλών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την εξαίρεση των στεγαστικών δανείων από τον νόμο για τη "ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών" ζητούν οι τράπεζες, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πληγεί ο θεσμός της ενυπόθηκης πίστης και θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αναχρηματοδότηση των τραπεζικών ομίλων από τις διεθνείς αγορές".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κοινωνική βόμβα η ανεργία. Οι άνεργοι έφθασαν τους 640.000 - Πρόβλεψη για 800.000 το 2010".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε ασύμμετρη απειλή για την κοινωνική συνοχή και τις αντοχές των Ταμείων εξελίσσεται το πρόβλημα της απασχόλησης, επιταχύνοντας το άνοιγμα του ασφαλιστικού. Ταμειακό έλλειμμα 2,2 δισ. σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ το 2010".

ΚΕΡΔΟΣ: "Αγωνία, διαβουλεύσεις και παρασκήνιο στο Λιμάνι. Μείζον πρόβλημα με χιλιάδες εγκλωβισμένα φορτία εμπορευμάτων".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εγκλωβισμένα παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 5.000 κοντέινερ, ενώ άλλα 10.000 κατευθύνονται στα λιμάνια του Αστακού, της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει με 50.000 κοντέινερ που είναι προγραμματισμένο να φθάσουν στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να γίνει ο εφοδιασμός της χριστουγεννιάτικης αγοράς".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Αρχίζει ο πόλεμος των 90 ημερών. Αναλυτικοί πίνακες με στοιχεία - Πόσοι και ποιοι θα νοσήσουν σε κάθε νομό της χώρας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στις 16 Νοεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός έναντι της νέας γρίπης με το υγειονομικό προσωπικό, ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα κληθούν να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο "ΚτΕ" αποκαλύπτει όλο το σχέδιο της κυβέρνησης κατά της νέας γρίπης, που περιλαμβάνει εκτιμήσεις για το πόσοι Έλληνες θα αρρωστήσουν σε κάθε νομό και ποιες ανάγκες θα προκύψουν στο ΕΣΥ τις 90 ημέρες που αναμένεται να διαρκέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το σχέδιο παραδόθηκε τη Δευτέρα στην υπουργό Υγείας και στην Επιτροπή Πανδημίας".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κρυμμένες "βόμβες" στα θεμέλια του προϋπολογισμού. Η πρόβλεψη για τα ελλείμματα των Ταμείων είναι πολύ αισιόδοξη".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ισχυρές απειλές από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και την αβεβαιότητα, λόγω της κρίσης, που ενέχουν οι προβλέψεις για τα έσοδα, θα δεχθεί ο προϋπολογισμός του 2010, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: