Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή στο Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου


Αγαπητές και αγαπητοί Σύνεδροι,
Συμμαχητές από όλη την Ελλάδα,
ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,
Ο δρόμος του μέλλοντος είναι στα δικά σας χέρια. Εσείς είστε ο πνεύμονας της παράταξής μας, εσείς δίνετε πνοή στη πορεία της. Θα σας μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Στις εκλογές του Οκτωβρίου είχα θέσει ο ίδιος ως μείζον ζήτημα την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας μας και την έξοδό της απ’ την παγκόσμια οικονομική κρίση.



Είχα καταθέσει για τον σκοπό αυτό συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο. Σχέδιο το οποίο, σας λέω ξεκάθαρα, πίστευα και πιστεύω ότι αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την ανάταξη της οικονομίας και την εξασφάλιση μιας νέας προοπτικής. Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν ενέκριναν το σχέδιο που κατέθεσα. Δεν ενέκριναν την πολιτική που πρότεινα. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό για όλους, μα πιο πολύ για μένα.

    Επειδή πίστευα και πιστεύω ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται η πατρίδα μας, επειδή η μόνη δύναμη που είχα όλα αυτά τα χρόνια ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, υπήρχε για μένα μόνο ένας υπεύθυνος και τίμιος δρόμος. Ανέλαβα την ευθύνη για το αποτέλεσμα και δρομολόγησα τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου. Γνωρίζετε τα γεγονότα που ακολούθησαν. Την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε για την εκλογή του νέου Προέδρου από τη λαϊκή βάση, τη διαβεβαίωσή μου ότι αν υπήρχε ομόφωνη συμφωνία από τους τέσσερις -τη στιγμή εκείνη- υποψηφίους, θα τροποποιούσα τον σκοπό του Έκτακτου Συνεδρίου, τη συμφωνία που έγινε στις 16 του Οκτωβρίου, την άμεση υιοθέτησή της και την αναθεώρηση του σκοπού, για τον οποίο συνέρχεται αυτό το Συνέδριο, τον εποικοδομητικό ρόλο που ανέπτυξε στην εξέλιξη αυτή η Οργανωτική Επιτροπή, την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 31ης Οκτωβρίου για την αναγκαία τροποποίηση συγκεκριμένων καταστατικών διατάξεων.

    Σήμερα ο λόγος ανήκει σε σας. Το Έκτακτο Συνέδριο δρομολογεί τη διαδικασία για την ημέρα των εκλογών. Προχωρούμε με αρχές και στόχους που συνοψίζονται σε λίγες αλλά καίριες μόνο λέξεις. «Άνοιγμα στη κοινωνία, συνοχή, αλληλεγγύη, προοπτική».

   

    Αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι,

    τα πολιτικά κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οφείλουν να προσαρμόζονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, να αντλούν και να αξιοποιούν φρέσκες ιδέες από την κοινωνία.

    Να διαμορφώνουν και να προωθούν πολιτικές που δίνουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας. Πολιτικές που αποτρέπουν κινδύνους, πολιτικές που οδηγούν σε μία καλύτερη προοπτική. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να παίρνουν θέση για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

    Για αυτά που έρχονται, για αυτά που χρειάζεται να γίνουν, χωρίς να υποτάσσονται στον λαϊκισμό. Χωρίς να καταφεύγουν σε λόγο καταδικασμένο να διαψευστεί από την αμείλικτη πραγματικότητα, χωρίς να κάνουν την εξουσία -την κατάκτηση ή τη διατήρησή της- αυτοσκοπό.

    Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αποδεικνύουν συνέχεια συνέπεια, αξιοπιστία, να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και διορατικότητα, να λειτουργούν ως φορέας αλλαγών που στόχο έχει να κάνει εφικτό το ευκταίο.

    Η Νέα Δημοκρατία διακήρυττε και υπηρετούσε πάντα την ανάγκη για ριζικές αλλαγές, αποδείκνυε στην πράξη και εξακολουθεί να υπογραμμίζει ότι το κλειδί της προόδου είναι οι μεταρρυθμίσεις και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε έναν κόσμο που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα.

    Η Νέα Δημοκρατία πάντα προχωρούσε μπροστά, πάντα είχε την τόλμη να οδηγεί την Ελλάδα στο μέλλον. Πάντα αναλάμβανε για τον σκοπό αυτό όποιο κόστος χρειαζότανε. Καταγράφηκε έτσι στη νεότερη πολιτική ιστορία μας ως η παράταξη των μεγάλων και απόλυτα δικαιωμένων εθνικών επιλογών. Αυτή την παράδοση συνεχίζει και τώρα. Με αυτή την παρακαταθήκη προχωρά.

   

    Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

    Το έκτακτο συνέδριο, το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κόμματος καλείται σήμερα να πάρει μία σημαντική απόφαση, να προχωρήσει στην τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν στην εκλογή προέδρου.

    Σε λίγο θα κατατεθεί και επίσημα ενώπιόν σας η ομόφωνη εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής. Το περιεχόμενό της είναι σε όλους γνωστό, προβλέπει την εκλογή νέου Προέδρου του Κόμματος από τη λαϊκή βάση, από εκείνους που είναι ήδη εγγεγραμμένοι και θα επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους, αλλά και από εκείνους που θα θελήσουν να εγγραφούν ως μέλη, στην ηλεκτρονική βάση του Κόμματος κατά την ημέρα των εκλογών.

    Η εκλογή Προέδρου από τη λαϊκή βάση θα είναι μία σημαντική κατάκτηση δημοκρατίας, ενισχύει ουσιαστικά την αμφίδρομη επικοινωνία του κόμματος με την κοινωνία, ανοίγει νέους δρόμους στις συμμετοχικές διαδικασίες, οδηγεί σε μία νέα συλλογική δυναμική και ταυτόχρονα σε μία δυναμική συλλογικότερη.

    Η επιτυχία του νέου συστήματος εκλογής είναι κοινή υποχρέωση όλων μας. Η διαδικασία οργανώνεται με τρόπο άψογο και απόλυτα διαφανή, οργανώνεται με τρόπο που οδηγεί σε αδιάβλητο και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα, η επίτευξη όμως των κοινών στόχων δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη διαδικασία.

    Ακόμα πιο σοβαρά, ακόμα πιο κρίσιμα είναι τα ζητήματα ουσίας, είναι οι συμπεριφορές που αναπτύσσονται στο δρόμο που υπάρχει μπροστά μας είναι η κατεύθυνση και το περιεχόμενο που δίνουμε στον πολιτικό μας λόγο, είναι η διασφάλιση της ενότητας, της ομοψυχίας, της στενής συνεργασίας όλων.

    Χρειάζεται για όλους αυτούς τους λόγους να αποκλείσουμε από τον πολιτικό μας λόγο προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αντεγκλήσεις και αιτιάσεις που αποδυναμώνουν την κοινή μας πορεία. Χρειάζεται να επικεντρώσουμε το λόγο μας σε αυτά που θέλουμε να προσφέρουμε, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

    Οι στόχοι είναι κοινοί, αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία του Κόμματος, αφορούν τις πολιτικές για τη χώρα και την κοινωνία, αφορούν την παραγωγή πολιτικής. Οφείλουμε λοιπόν να μιλήσουμε με τη σκέψη στο αύριο, να μιλήσουμε για τις πολιτικές του 2010 και πέρα, να μιλήσουμε με όρους του μέλλοντος.

    Είμαστε όλες και όλοι μέλη της ίδιας πολιτικής οικογένειας, είμαστε παράταξη που εκφράζει εκατομμύρια Έλληνες, είμαστε παράταξη με βαθιές τις ρίζες της στο χρόνο, παράταξη προορισμένη να βρεθεί και πάλι στη διακυβέρνηση του τόπου.

    Χρειάζεται γι΄ αυτό να διασφαλιστεί η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του Κόμματος, χρειάζεται ο νέος Πρόεδρος να έχει τη στήριξη, την υποστήριξη όλων μας ανεξαιρέτως. Θα είναι Πρόεδρος όλων, θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας.

   

    Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

    στο διάστημα που ακολουθεί κρίνονται μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Αναμένονται σοβαρές προκλήσεις στις εθνικές μας υποθέσεις: Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, στην εκκρεμότητα στην ονομασία των Σκοπίων.

    Αναμένεται συνέχιση των δυσμενών επιπτώσεων εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και εξαιτίας των χρόνων παθογενειών της οικονομίας, του κράτους, του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αναμένεται κάτω από την πίεση των δεδομένων αυτών ένταση των κοινωνικών προβλημάτων και κυρίως έξαρση της ανεργίας.

    Ο τόπος επιβαρύνεται την ίδια στιγμή από μία σειρά αρνητικών φαινομένων, ιδίως μάλιστα από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, την εγκληματικότητα, την εξτρεμιστική δραστηριότητα, τα παράνομα μεταναστευτικά ρεύματα.

    Απαιτείται ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση στα σύγχρονα διακυβεύματα: Το μέγεθος και το ρόλο του κράτους, το ασφαλιστικό σύστημα, τη γνώση που δίνει στα παιδιά μας τα εφόδια να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις. Απέναντι σε όλα αυτά απαιτείται σύνεση και τόλμη, απαιτείται υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.

    Οι πρώτες κυβερνητικές αποφάσεις δεν φωτίζουν τα πράγματα. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που υιοθετούνται οι θέσεις μας, υιοθετούνται οι πολιτικές μας, παρόλο ότι πολεμήθηκαν σκληρά. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η Ολυμπιακή και ο ΟΤΕ, όπου εγκαταλείπεται η προεκλογική ανευθυνολογία και επιβεβαιώνονται όλα όσα λέγαμε.

    Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπως το λιμάνι του Πειραιά, όπου η Κυβέρνηση αιχμαλωτίστηκε στις θύελλες του προεκλογικού λαϊκισμού, με αποτέλεσμα να πλήττεται σοβαρά ο εμπορικός κόσμος, αλλά και η οικονομία γενικότερα, ιδίως μάλιστα η διεθνής αξιοπιστία της χώρας από τον μη σεβασμό των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει, και ιδιαίτερα η δυνατότητα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

    Μοιάζει φτηνό τέχνασμα το γεγονός ότι αυξάνονται οι δαπάνες για το 2009, ενώ αναβάλλονται για το 2010 προγραμματισμένα έσοδα, έτσι ώστε να κατασκευαστούν εντυπώσεις πλασματικής βελτίωσης. Είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι οι βασικοί τομείς της κρατικής δραστηριότητας δεν λειτουργούν ακόμα, εξαιτίας της σύγχυσης αρμοδιοτήτων και της απουσίας πολιτικού προσωπικού, ιδίως μάλιστα στα τεμαχισμένα Υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας.

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προαναγγέλλει μια άλλη πολιτική, εντελώς διαφορετική από εκείνη που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση. Η αδικία σε βάρος των νέων που μετείχαν στα προγράμματα μαθητείας, προκαλεί το κοινό αίσθημα. Οι διαρροές για επικείμενη φορολογική καταιγίδα, διαψεύδουν τις αντίθετες προεκλογικές δεσμεύσεις.

    Με μια φράση: Τα δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής στις τριάντα πρώτες μέρες υπαγορεύουν επαγρύπνηση, επιτάσσουν άμεση επικέντρωση της παράταξής μας στην ουσία της πολιτικής. Επιβάλλουν προσήλωση στην θεσμική της αποστολή ως αξιωματική αντιπολίτευση.

   

    Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

    Αυταπάτες δεν μπορεί να έχει πλέον κανένας, χρειάζεται δύσκολες αποφάσεις για την έξοδο της χώρας από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Χρειάζονται βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απαλλαγή του κράτους από τις αγκυλώσεις και τις νοοτροπίες που βαθιά ριζωμένες αντιστέκονται στην πρόοδο.

    Χρειάζεται καθολική συστράτευση απέναντι σε προβλήματα που είναι κοινά για όλους τους Έλληνες. Επισημάναμε προεκλογικά τις βασικές κατευθύνσεις και τα αναγκαία βήματα για την ενίσχυση της οικονομίας. Αναπτύξαμε ευθέως τις δύσκολες αποφάσεις που είναι επιβεβλημένες προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οικονομικής περιπέτειας.

    Καταθέσαμε συγκεκριμένες θέσεις που στόχο έχουν να μετατρέψουν την παγκόσμια κρίση σε εθνική ευκαιρία. Είπαμε ξεκάθαρα πως, είτε θα υιοθετηθούν οι κατευθύνσεις του σχεδίου μας, είτε θα επιβληθούν μέσα σε λίγο καιρό πολύ πιο επώδυνα μέτρα.

    Τα γεγονότα άρχισαν ήδη να μας δικαιώνουν. Εκείνοι που απέκλειαν έκτακτα μέτρα κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Εκείνοι που δήλωναν πως δεν θα αλλάξει, τάχα, η φορολογική κλίμακα, σχεδιάζουν τώρα το ακριβώς αντίθετο. Εκείνοι που αντιτάσσονταν στις μεταρρυθμίσεις, ομολογούν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

    Η μεταρρυθμιστική στρατηγική που ξεκινήσαμε στα προηγούμενα χρόνια είναι η μόνη λύση.

    Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάσαμε είναι σήμερα ώριμες όσο ποτέ στο παρελθόν.

    Η προετοιμασία που κάναμε διευκολύνει την άμεση εφαρμογή τους.

    Η παγκόσμια κρίση αναδεικνύει ξεκάθαρα την αναγκαιότητά τους. Η νέα ενεργειακή πολιτική που βάλαμε σε εφαρμογή από την πρώτη στιγμή έδωσε σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην αύξηση της παραγωγικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όσο και στο εθνικό στρατηγικό στόχο να καταστήσουμε τη χώρα διεθνή ενεργειακό δίαυλο.

    Απαιτούμε σεβασμό των μεγάλων διεθνών ενεργειακών συμφωνιών που πετύχαμε, και αυτό γιατί είναι εθνική κατάκτηση, είναι εθνική επιταγή. Τα δημόσια έργα που ξεκινήσαμε, το μεγαλύτερο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ποτέ, είναι η ανάγκη να προχωρήσουν χωρίς παλινωδίες.

    Στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα έγιναν έργα που αλλάζουν τον οδικό της χάρτη. Η Ελλάδα απέκτησε ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό που παραμερίζει τις αναίτιες καθυστερήσεις, ακυρώνει τα γρανάζια της συναλλαγής και προστατεύει το περιβάλλον.

    Είναι ανάγκη όλα αυτά να συνεχιστούν, να βελτιωθούν όπου πιθανόν υπάρχουν περιθώρια, να επιταχυνθούν όπου μπορεί να γίνει, όχι όμως να εγκαταλειφθούν. Οι επόμενοι δεν μπορεί να λειτουργούν σαν κατεδαφιστές, το έργο που έγινε ανήκει σε τελική ανάλυση σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

    Οι κοινοτικοί πόροι που εξασφαλίσαμε ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη επιβάλλεται να αξιοποιηθούν όπως σχεδιάστηκε και προβλέπεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Το 80% να πάει πράγματι στην Ελληνική Περιφέρεια. Αλλαγές που γυρίζουν την πολιτική στην άποψη της μιας και της άλλης Ελλάδας, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

    Τα σχέδια δράσης που ξεκινήσαμε απέναντι στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα επιβάλλεται να ενταθούν, κυρίως μάλιστα σε ότι αφορά το πιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, το πιο καυτό πρόβλημα της Νέας Γενιάς, δηλαδή την ανεργία.

    Πετύχαμε στα προηγούμενα χρόνια σημαντικά αποτελέσματα. Χρειάζεται τώρα ένταση προσπαθειών.

    Όχι στην εγκατάλειψη προγραμμάτων που επιχειρείται μόνο και μόνο γιατί τα ξεκινήσαμε εμείς.

    Όχι σε πρακτικές διακρίσεων και διαχωρισμών. Όχι σε ρεβανσισμούς.

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες και οι νέοι δεν είναι παιχνίδι εξουσίας. Οι δράσεις που απαιτούνται δεν μπορεί να χωρίζονται σε δικές μας και δικές τους.

    Η συνέχιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι επιτακτική αναγκαιότητα. Κάναμε ως κυβέρνηση, παρόλο που πολεμήθηκε με μανία, σημαντικά βήματα. Προετοιμάσαμε και τα αμέσως επόμενα.

    Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και για εκείνους που καταψήφιζαν τα πάντα. Είναι η ώρα της αλήθειας και για εκείνους που παρέλυαν τη ζωή της πόλης για να μην προχωρήσει τίποτα. Ας υιοθετήσουν και εδώ το σχέδιό μας. Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει.

    Επιμένουμε όμως και επιμένουμε αταλάντευτα και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Παρά τη στείρα αντίθεση της τότε αντιπολίτευσης.

    Παρά την ισοπεδωτική αντίδραση των βολεμένων του συστήματος, προχωρήσαμε στην ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Σπάσαμε τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας και ανοίξαμε τον δρόμο της εξέλιξης και της προόδου. Παράλληλα, δρομολογήσαμε τη μετάβαση στην ηλεκτρονική εκπαίδευση. Δρομολογήσαμε δομημένο διάλογο για την αυτονόμηση του λυκείου και την καθιέρωση νέου εξεταστικού συστήματος.

    Είναι απόφασή μας να στηρίξουμε τη συνέχιση και τη γρήγορη ολοκλήρωσή τους. Έχουμε στην πορεία αυτή άξιους πρωταγωνιστές, τις ΔΑΠίτισσες και τους ΔΑΠίτες, τις ΟΝΝΕΔίτισσες και τους ΟΝΝΕΔίτες.

    Αυτή ήταν και είναι η πρωτοπορία μας στους κοινούς αγώνες. Αυτή είναι η δύναμη και το μέλλον της παράταξης.

    Ταυτόχρονα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα προβλήματα που πλήττουν την κοινωνία και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Απέναντι στην εγκληματικότητα, την εξτρεμιστική δραστηριότητα, την τρομοκρατία.

    Ολόκληρη η κοινωνία μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει σήμερα συναινετικά, ενωμένη και αποφασισμένη. Η νίκη απέναντι στους εγκληματίες που δείχνουν τώρα το πιο απάνθρωπο πρόσωπό τους είναι κοινή υποχρέωση, είναι εθνικό χρέος και στο χρέος αυτό είμαστε σταθερά προσηλωμένοι.

    Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε όποιο πολιτικό κόστος χρειαστεί για να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα, το ταχύτερο δυνατό.

    Σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας ζητήματα, είναι δεδομένες οι αρχές και οι θέσεις μας. Πιστεύουμε στην ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία των λαών.

    Όπου υπάρξουν θετικά βήματα θα έχουν την υποστήριξή μας, όπως θα έχουν την υποστήριξή μας κα όποιες αποφάσεις χρειαστούν, απέναντι σε πιέσεις που αντιστρατεύονται τα δίκαια και τα δικαιώματα της πατρίδας μας.

    Βάλαμε στις εθνικές μας υποθέσεις ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές», και τις γραμμές αυτές τις υπερασπιζόμαστε μέχρι κεραίας. Τις γραμμές αυτές θα τις υπερασπιστούμε με το ίδιο πάθος από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Αντιτασσόμαστε στις ανιστόρητες και εθνικιστικές εμμονές των Σκοπίων. Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα της εισβολής και τα τείχη της ντροπής, που ακόμα και τώρα χωρίζουν την Κύπρο στα δύο.

   

    Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, αγαπητοί φίλοι,

    Πριν από 13 χρόνια εμπιστευτήκατε τις ιδέες και τις προσδοκίες σας σε ένα νεαρό τότε Μακεδόνα Βουλευτή. Ξεπεράσατε τους ενδοιασμούς και τολμήσαμε ένα άλμα, μεγάλο άλμα. Μου δώσατε τη δύναμη, μου δώσατε το προνόμιο να ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας. Μου αναθέσατε ταυτόχρονα ως πρώτη αποστολή την ενότητα της ιστορικής και μεγάλης αυτής παράταξης.

    Απαιτήσατε ενότητα πολιτική, όχι μόνο για να κερδηθούν εκλογές, αλλά και για να πάμε τα πράγματα μπροστά, να υπερνικήσουμε τις διαχωριστικές γραμμές που ήθελαν να διατηρούν οι πολιτικοί μας ανταγωνιστές. Να διευρύνουμε την απήχηση του μηνύματός μας, να απελευθερώσουμε τη δυναμική των ιδεών μας.

    Χτίσαμε στο διάστημα που ακολούθησε πάνω στα πολλά που μας ενώνουν, κάναμε τη Νέα Δημοκρατία πόλο συσπείρωσης για κάθε πολίτη που δεν εγκλωβίζεται σε ιδεοληψίες, που δεν αποδέχεται διχαστικές λογικές, που δεν αντιμετωπίζει την άλλη άποψη ως εχθρική.

    Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και κατακτήσαμε τη συνοχή της παράταξής μας.

    Το πετύχαμε παραμερίζοντας εκείνα που δημιουργούσαν αποστάσεις ανάμεσά μας.

    Το πετύχαμε αναπτύσσοντας δράσεις που μας έφερναν ολοένα και πιο κοντά.

    Το πετύχαμε συντονίζοντας την πορεία μας σε κοινούς σκοπούς.

    Το 2000 κάναμε το όραμα μίας καλύτερης Ελλάδας, δύναμη προοπτικής και αισιοδοξίας.

    Το 2004 πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, δημιουργώντας ένα κοινωνικό ρεύμα πολιτικής αλλαγής.

    Το 2007 πετύχαμε ανανέωση της λαϊκής εντολής για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου μας.

    Αντιμετωπίσαμε αμέσως μετά τη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων ογδόντα χρόνων.

    Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, εξαγγείλαμε πρόσθετα αναγκαία μέτρα.

    Προχωρήσαμε προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον, προχωρήσαμε κρατώντας αλώβητες τις αξίες μας, την ευθύνη, την ειλικρίνεια, την κοινωνική αλληλεγγύη.

    Πιστεύω στο έργο που κάναμε ως Κυβέρνηση, ήταν και σημαντικό και ουσιαστικό. Πιστεύω στη δυνατότητα της παράταξής μας να κατανοεί τα πραγματικά προβλήματα, να παράγει πολιτικές διακυβέρνησης, να δημιουργεί λύσεις αποτελεσματικές.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου δεν τα σβήνει αυτά, δε σβήνει το έργο μας, δε σβήνει τους αγώνες μας, δε σβήνει την πορεία μας. Όλα όσα πετύχαμε τα χρόνια που πέρασαν είναι δύναμη ενότητας.

    Όλα όσα τολμήσαμε, είναι δύναμη αξιοπιστίας, και στη δύναμη αυτή μπορούμε τώρα να στηρίξουμε νέες πολιτικές, νέα επιτεύγματα, νέες νίκες, με τον νέο Πρόεδρο της παράταξής μας, με τον Πρόεδρο που όλοι εσείς και πολλοί ακόμα άλλοι θα επιλέξουν.

   

    Αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι,

    Είναι γεγονός ότι σε αυτά τα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησης υπήρξαν παραλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στην εκτίμηση των πραγμάτων.

    Υπήρξαν συμπεριφορές που δε μπόρεσα να αποτρέψω ή να αντιμετωπίσω και που ήταν ξένες προς τις αρχές μου.

    Υπήρξαν φορές που δυσαρέστησα και εγώ κάποιους από εσάς.

    Κάθε φορά, το κάθε τι από όλα αυτά -να ξέρετε- ότι πίκραινε περισσότερο από όλους εμένα.

    Τώρα δεν έχω κανένα λόγο να μην το μοιράζουμε μαζί σας. Δεν επεδίωξα φυσικά να παραμείνω αλάθητος. Το «αλάθητο», έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «είναι εκτός του χώρου της πολιτικής».

    Κύριο μέλημά μου ήταν ένα και κυρίαρχο, να μην κάνω λάθη που θα έβλαπταν τον τόπο, κύριο μέλημά μου ήταν να πράττω το καλύτερο για την πατρίδα μου, έβαζα και βάζω πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον.

    Έτσι αντιλαμβανόμουν το καθήκον μου.

    Έτσι αντιλαμβανόμουν την ευθύνη μου απέναντι σε όλους και όλες εσάς. Έτσι αντιλαμβανόμουν το χρέος μου απέναντι στις Ελληνίδες και στους Έλληνες.

    Ποτέ μα ποτέ -και το ξέρετε- δεν ένιωσα δεμένος με καμία, μα καμία καρέκλα.

    Δεν επεδίωξα την εξουσία για την εξουσία.

    Πάντα επιχειρούσα να την αντιμετωπίσω ως εκπλήρωση της εντολής που μου εμπιστευθήκατε, για κάποιους αυτό μπορεί να υπήρξε μειονέκτημα, για άλλους μπορεί να υπήρξε έμπνευση, για μένα δεν υπήρχε επιλογή.

    Ήταν ο μόνος δρόμος.

   

    Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, αγαπητοί φίλοι,

    Είναι τώρα η τελευταία φορά που απευθύνομαι από τη θέση του Προέδρου στο Ανώτατο Συλλογικό Όργανο της Νέας Δημοκρατίας και φέρνω στη μνήμη μου τις μοναδικές στιγμές αυτής της διαδρομής.

    Σκέφτομαι και ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που μου έδωσαν την ευκαιρία να υπηρετήσω την Ελλάδα ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ως Πρωθυπουργός. Σκέφτομαι και ευχαριστώ τους ανθρώπους που με τόση αγάπη με υποδέχονταν στις πόλεις και στα χωριά της πατρίδας μας.

    Δεν σας αποχαιρετώ, θα είμαι μαζί σας στους νέους αγώνες για την Ελλάδα.

    Την Ελλάδα που προοδεύει στην καρδιά της Ευρώπης,

    την Ελλάδα που ακτινοβολεί πολιτισμό και περηφάνεια,

    την Ελλάδα που κερδίζει για όλους, που διεκδικεί για όλους.

    Θα είμαι συνεχώς μαζί σας, δίπλα στο νέο Πρόεδρο του Κόμματος,

    μαζί σας στους νέους αγώνες, στους νέους δρόμους για την παράταξη,

    στις νέες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει,

    στις νέες νίκες που ενωμένοι θα κατακτήσουμε.

    Έχω εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις αυτής της παράταξης και είμαι πολύ περήφανος που υπήρξα αρχηγός σας, είμαι υπερήφανος για τη διαδρομή αυτών των 13 χρόνων.

    Είμαι ευγνώμων που μου δώσατε το δικαίωμα, μου δώσατε το προνόμιο να ζήσω αυτή τη διαδρομή.

    Σας ευχαριστώ όλους και όλες από τα βάθη της καρδιάς μου, τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά.

    Να είστε καλά και καλή δύναμη πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: