Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 8-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Το συνέδριο της ΝΔ με τη Ντόρα Μπακογιάννη να προηγείται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό σύστημα, η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, η επιστολή Ερντογάν προς Παπανδρέου και η πορεία των εθνικών μας θεμάτων με την γειτονική Τουρκία, το νέο σχέδιο που προτίθεται να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις δασικές εκτάσεις, καθώς και οι πιέσεις που ασκεί η Κομισιόν προς τη χώρα μας για το ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος και οι ενστάσεις Αλμούνια που αναμένεται να διατυπωθούν στο αυριανό Eurogroup".
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βόμβα στις συντάξεις 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών! Έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ για το 2010 απειλεί με κατάρρευση τον ασφαλιστικό τους φορέα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "εκτίναξη του ελλείμματος στα 1,2 δισ. ευρώ, με μηδενική αύξηση εσόδων και υπερβάλλουσα διόγκωση των δαπανών υγείας, προβλέπει για το 2010 ο νέος προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ενώ το ταμείο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να στείλει δικαστικούς επιμελητές σε 30.000 μεγάλους οφειλέτες του για τα ανείσπρακτα χρέη".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Αλλάζουν όλα για τις δασικές εκτάσεις. Από "κόσκινο" περνά το υπουργείο Περιβάλλοντος 95 εκατομμύρια στρέμματα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "από κόσκινο θα περάσουν τα 2/3 της εθνικής έκτασης μέσα από τη διαδικασία της εκπόνησης των δασικών χαρτών, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, δηλαδή έως το τέλος του 2012".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Τα προνόμια τέλος! Τεκμήρια για όλους και πόθεν έσχες. Ποιοι θα πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους των 4,5 δισ. ευρώ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα υψηλά εισοδήματα, η μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν το 2010 τα πρόσθετα έσοδα των 4,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού".

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Πόσο φόρο θα πληρώσετε. Ακίνητα: όλο το σχέδιο της κυβέρνησης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "νέο φορολογικό τοπίο δημιουργείται στην αγορά των ακινήτων το 2010, με τις ριζικές αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Πόθεν έσχες για όλους με νέο σύστημα φορολογικών δηλώσεων. Συνέντευξη: Ο υπουργός Οικονομικών ανοίγει τα χαρτιά του".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το σχέδιο της κυβέρνησης για να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής περιγράφει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής". Πόθεν έσχες, τεκμήρια, αδιάφθοροι "Ράμπο" του ΣΔΟΕ και φορολόγηση offshore και Εκκλησίας είναι τα βασικά εργαλεία".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Ενοχλεί τους Τούρκους η "σφαγή της Χίου". Πήραν από το Βυζαντινό Μουσείο Χίου τον φημισμένο πίνακα του Ντελακρουά και τον πέταξαν σε αποθήκη να μην φαίνεται".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο ενδοτισμός απέναντι των Τούρκων σ΄αυτή τη χώρα, δεν έχει όρια. Για να μην τους κακοκαρδίσουμε και τους δημιουργήσουμε ψυχολογικά προβλήματα, διαγράφουμε ιστορικά γεγονότα, όπως η σφαγή 58.000 Χιωτών από τους Τούρκους. Μία απαίσια πράξη που συγκίνησε τότε τους απανταχού Φιλέλληνες και ανάγκασε τον φημισμένο Γάλλο ζωγράφο Ντελακρουά να απεικονίσει αυτή την "γενοκτονία".

Η ΕΠΟΧΗ: "Όλα ή τίποτα" ή ένα βήμα μπρος;"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μπροστά σε κρίσιμες για την προοπτική του αποφάσεις βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Τα ερωτήματα πολλά. Θα κάνει ο πολιτικός φορέας της ριζοσπαστικής αριστεράς το επόμενο ουσιαστικό βήμα για τη συγκρότησή του ή ένας ολόκληρος κόσμος της αριστεράς θα μείνει ανενεργός, αναγκαστικά αμέτοχος, εκτός κέντρων λήψης των αποφάσεων;"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Κομισιόν δεν πείθεται από την Αθήνα. Δυσπιστεί στον προϋπολογισμό. Μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "ισχυρές επιφυλάξεις αναμένεται να διατυπώσει η Κομισιόν για τη δημοσιονομική προσαρμογή που "υπόσχεται' το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ελλείμματος επιτυγχάνεται από μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα, κυρίως μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων και σχεδόν καθόλου από το σκέλος των δαπανών".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Γονάτισαν τα Ταμεία από 650.000 ανέργους και επισφάλεια".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "η βόμβα της ανεργίας, που πλέον φτάνει τις 650.000 άτομα, όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει προχτές στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Αν. Λοβέρδος, η επισφαλής εργασία και οι ευέλικτες μορφές εργασίας γονατίζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία αφαιρώντας τους πόρους 15 δισ. ευρώ τον χρόνο".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παραμένουν άφαντοι 11.000 υπάλληλοι. Είναι αποσπασμένοι σε κόμματα, υπουργούς, βουλευτές και σε ανύπαρκτες επιτροπές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ούτε χίλιοι, ούτε δύο χιλιάδες... Έντεκα χιλιάδες είναι οι φαντομάδες αργόμισθοι του Δημοσίου, όλοι όσοι έχοντας εξασφαλισμένη την εύνοια και την προστασία κομματικών μηχανισμών και τοπικών παραμάγαζων πληρώνονται από το κρατικό ταμείο από πόστα που καμία σχέση δεν έχουν με την επαγγελματική ειδικότητά τους και με την πράξη πρόσληψής τους".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το νέο λεξικό των φόρων. Προϋπολογισμός 2010: Όλες οι αλλαγές στη φορολογία, ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι θα ελαφρυνθούν".
Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "ελαφρύνσεις για τους πολλούς, επιβαρύνσεις για 600.000 πολίτες που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα και φοροκυνηγητό σε όσους κρύβονται από την εφορία. Αυτή είναι η κυβερνητική συνταγή γα περισσότερα έσοδα και αναδιανομή βαρών".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντεπίθεση και συμμαχία κατά των μονοπωλίων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εργάτες - φτωχοί αγρότες - αυτοαπασχολούμενοι".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εντείνει τις προσπάθειες να ανταποκριθεί στην αποστολή της συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ. Προωθεί με γοργούς ρυθμούς την πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου που μεταφράζεται σε γενικευμένη επίθεση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Μάχη της κυβέρνησης σε τρία μέτωπα. Ασφαλιστικό - Φορολογικό - Ανεργία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων που θέτει ο νέος προϋπολογισμός και η απαρέγκλιτη τήρησή του αποτελούν το μεγάλο βραχνά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Εκλογές θρίλερ. Τι αποκαλύπτουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στη Ρηγίλλης την εξέλιξη της κούρσας διαδοχής του Κώστα Καραμανλή, καθώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έχουν χαρακτηριστικά θρίλερ".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Στο τραπέζι χωρίς όρους; Τι κρύβει η επιστολή Ερντογάν και κρατήθηκε μυστική".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε επικίνδυνες ατραπούς φαίνεται ότι οδηγούνται οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, αφού η μεν κυβέρνηση εμφανίζεται εγκλωβισμένη σε μια πολιτική διαλόγου με την Τουρκία, χωρίς όμως να έχει εξετάσει εναλλακτικά σενάρια, η δε Τουρκία άρχισε να "παίζει" γερά με την πάγια στρατηγική της, δηλαδή να σύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο εφ' όλης της ύλης, εκμεταλλευόμενη την επιθυμία του Γ. Παπανδρέου να δείξει ότι οι φιλόδοξες και ολίγον επικοινωνιακές πρωτοβουλίες του έχουν αποτέλεσμα".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Αποκάλυψη: Συνήγορος του Χριστοφοράκου η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης για την καθηγήτρια Γλυκερία Σιούτη".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δικηγόρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου ήταν η "προσωπάρχης" του Μεγάρου Μαξίμου κυρία Γλυκερία Σιούτη, υπερασπίζοντας την αγωνιώδη προσπάθειά του να καθυστερήσει τον εσωτερικό έλεγχο του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα για τον εντοπισμό των "αμαρτωλών" διαδρομών μαύρου χρήματος από τη μητρική εταιρεία στη χώρα μας".

Realnews: "Φωτιά" στη Βουλή! Η δικαιοσύνη στέλνει "καυτό" φάκελο για 2 πρώην υπουργούς".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα έγγραφα που έφτασαν στη Δικαιοσύνη και βάσει αυτών σχηματίστηκαν οι 2 δικογραφίες που αφορούν παράνομες άδειες φορτηγών, με εμπλοκή των πρώην υπουργών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Μιχάλη Λιάπη, αποκαλύπτει σήμερα η Real news".

ΝΙΚΗ: "Αλλάζουν όλα στο ασφαλιστικό. Χρονιά ραγδαίων εξελίξεων το 2010 στην κοινωνική ασφάλιση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τουλάχιστον τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να βάλει βαθιά το μαχαίρι, για να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους και τη βιωσιμότητα του συστήματος".

VETO της Κυριακής: "Το κόλπο Βενιζέλου με τα 7 οικόπεδα. Οι δικαστικές αποφάσεις αλά Βατοπαίδι για τις ανταλλαγές στην Ξάνθη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σοβαρό θέμα ηθικής τάξεως γεννάται για δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Δικοί τους άνθρωποι, η σύζυγος για την περίπτωση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και ο πατέρας για την υπόθεση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλο, φαίνεται πως έχουν παρουσιάσει μια τελείως διαφορετική συμπεριφορά, που δεν συνάδει με το πολιτικό ήθος που φιλοδοξεί να επιδείξει το ΠΑΣΟΚ του κ. Γιώργου Παπανδρέου".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "2 μανιφέστα στο Συνέδριο της ΝΔ. Τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: "Σε κρίσιμη φάση η μετεξέλιξη της πόλης. Πώς η Θεσσαλονίκη θα γίνει βιώσιμη - Οι επτά παρεμβάσεις που θα δώσουν νέα ταυτότητα".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Διεθνούς φήμης μελλοντολόγος προβλέπει: Έρχεται η αθανασία σε 20 χρόνια".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


Η ΕΞΠΡΕΣ:"Πηγή" αβεβαιότητας το ανεξέλεγκτο χρέος. Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η αύξησή του κατά 24% του ΑΕΠ τη διετία 2009-2010".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στο "μικροσκόπιο" των Βρυξελλών αναμένεται να τεθεί η εκρηκτική αύξηση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα. Η μεσοπρόθεσμη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για τον έλεγχό του θα κρίνει τη μελλοντική στάση των Βρυξελλών για τη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών στη χώρα".

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ:"Ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται. Στο μικροσκόπιο 980 περιπτώσεις που κοστίζουν στο κράτος 7 δισ. ευρώ ετησίως".
Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "από μηδενική βάση θα επανεξετασθεί το σύνολο των 980 φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα επιχειρήσεις και φορολογούμενοι, με στόχο να παραμείνουν μόνον όσες έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό ή αναπτυξιακό χαρακτήρα και να καταργηθούν όλες οι υπόλοιπες, που ροκανίζουν -χωρίς ουσιαστικό λόγο- τις εισπράξεις του Δημοσίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: