Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Έφεδροι Χαλκιδικιώτες στον Έβρο


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ΤΑΜΣ ΧΕΛΙΔΩΝ 2009 που οργάνωσε η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ) στον ακρητικό Έβρο, στο ομώνυμο χωριό κοντά στην Ορεστιάδα σε ένα εγκατελειμένο στρατόπεδο. Η συμμετοχή παραπάνω από ικανοποιητική. Συμμετείχαν:




α) ΛΕΦΕΔ (οργανωτής)


β) Λ.Ε.Δ. Χαλκιδικής (3 άτομα)


γ) Λ.ΕΦ.Β


δ) ΛΕΦΕΔ Ξάνθης


ε) ΛΕΦΕΔ Αττικής


στ) ΛΕΦΕΔ Τρίπολης


ζ) Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο

Ημέρα 1. (Παρασκευή 30/10/09) Όλες οι συμμετέχουσες ομάδες ξεκίνησαν από τον τόπο διαμονής και με κάθε μέσω έφτασαν αργά το βράδυ στην Χελιδόνα Έβρου. Μετά την αναφορά ξεκίνησε η προετοιμασία του χώρου διαμονής και βγήκαν οι νυκτερινές υπηρεσίες (σκοπιές, περίπολα). Η κούραση ήταν παραπάνω από εμφανής και όλοι προσπάθησαν να κοιμηθούν εξοικονομώντας δυνάμεις για την επομενη ημέρα.

Ημέρα 2. (Σάββατο 31/10/09) Μετά το πρωινό εγερτήριο και την αναφορά ξεκίνησε η εκπαίδευση. Το αντικείμενο ήταν μάχη σε Αστικό περιβάλλον (ελληνιστί CQB). Οι έμπειροι εκπαιδευτές χώρισαν του παρεβρισκόμενους σε ομάδες και τους κατεύθυναν στους προεπιλεγμένους χώρους άσκησης. Την όλη διαδικασία παρακολούθησε και ο τοπικός στρατιωτικός διοικητής με μεγάλο ενδειαφέρον δίδοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία του. Γύρω στο μεσημέρι διάλειμμα για φαγητό (ευγενική προσφορά του Ε.Σ.) και στη συνέχεια εκπαίδευση. Ακολούθησε απογευματινό διάλειμμα για ξεκούραση και προετοιμασία για την μεγάλη (όπως αποδείχθηκε) νυκτερινή κρούση. Με το πέρας του διαλείμματος ξεκίνησε η ενημέρωση (ελληνιστί briefing) από τους υπέυθυνους αξιωματικούς και όλοι πήραν τις προβλεπόμενες θέσεις για την εκτέλεση της άσκησης. Λεπτομέρειες δεν δημοσιοποιούνται για ευνόητους λόγους. Το ηθικόν των ανδρών ήταν παραπάνω από ακμαιό, η πειθαρχία υποδειγματική σε όλος το εύρος της κρούσης και οι εντολές των αξιωματικών ευθυτενείς και σίγουρες. Ακολούθησε αναφορά και απενημέρωση και όλοι πήγαν πτώματα για ύπνο αλλά με την ικανοποίηση χαραγμένη στα πρόσωπά τους.

Ημέρα 3. (Κυριακή 01/11/2009) Οι εκπαιδευόμενοι ξύπνησαν πρωί και διευθέτησαν τον εξοπλισμό τους για αναχώρηση. Οι διοργανωτές τους επιφύλαξαν μία έκπληξη και αντί για τον δρόμο της επιστροφής τους οδήγησαν στο ακρητικό φυλάκιο των Καστανέων. Ακολούθησε ενημέρωση απο τον υπεύθυνο αξιωματικό του και παράδοση αναμνηστικής πλακέτας από τον πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ. Η εικόνα της τουρκικής σημαίας στο απέναντι φυλάκιο με τους μιναρέδες στο βάθος μόνο μία σκέψη έφερε στους εφέδρους μας. «Μολών λαβέ». Αργά το μεσημέρι η ομάδα επισκέφτηκε το φρουραρχείο Ξάνθης τυγχάνοντας θερμής υποδοχής από τον Διοικητή του. Στη συνέχεια όλοι πηραν τον δρόμο της επιστροφής διακατεχόμενοι από συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και καθήκοντος αφού έδωσαν νόημα στο σύνθημα:

" Θράκη, Αιγαίο, Μακεδονία
το αίμα μας θα δώσουμε
για κάθε τους γωνία "

Έφεδρος Κ/Δ Ν.Γιώτας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΛΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ!!!
Π.Ρ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΚΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ .... ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ανώνυμε 1:32μμ

Η ΤΑΜΣ ¨ΧΕΛΙΔΩΝΑ 2009¨ είναι άσκηση που οργανώθηκε, εκτελέσθηκε και καλύφθηκε οιονομικά από τους συμμετέχοντες. ΟΛΟΙ τους είναι εθελοντές και ξεκίνησαν από την άλλη άκρη της Ελλάδας (βλ. Τρίπολη) αφήνοντας την οικογενειακή θαλπωρή του Σαββατοκύριακου για να δώσουν το παρόν. Συμμετείχαν περίπου 70 άτομα ενώ από την Χαλκιδική 3 μέλη της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων.

Έφεδρος Κ/Δ Ν. Γιώτας