Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Κ. Μίχαλος για το προσχέδιο προϋπολογισμού


Να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και να παρουσιάσει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και επιθετικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής, πριν μας το επιβάλλουν με σκληρό τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αγορές, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου της Αθήνας.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου ο κ.Κ.Μίχαλος επισημαίνει ακόμη τα εξής:...


-Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού δεν ανταποκρίνεται στις κρίσιμες δημοσιονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και απειλούν το παρόν και το μέλλον της εθνικής μας οικονομίας. Και αυτό, γιατί κυρίως βασίζεται στην αύξηση των εσόδων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών του σπάταλου δημόσιου τομέα. Όμως, στην κρίσιμη αυτή περίοδο της αρνητικής ανάπτυξης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σημειωθεί αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της οικονομικής αδυναμίας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.

-Η προβλεπόμενη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού μείωση των δαπανών είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 1,6 δισ. ευρώ ή 0,65% του ΑΕΠ είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Επιπλέον, ενώ η ίδια η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα ασφαλιστικό σύστημα υπό χρεοκοπία, προβλέπει μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 10,3% και ειδικά προς τον ΟΑΕΕ μείωση κατά 44%.

-Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς στην αρχή της τετραετίας της διακυβέρνησης της χώρας, η δημοσιονομική προσαρμογή με μόνιμα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο επιθετική και να μην αντιστοιχεί μόλις στο 1,65% του ΑΕΠ και από το σκέλος των δαπανών μόλις στο 0,65% του ΑΕΠ.

-Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να επιτευχθεί, όπως άλλωστε έχουν επισημάνει τόσο η Ε.Ε. όσο και οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, με το 70% της προσπάθειας να στρέφεται στη μείωση των δαπανών και κατά 30% στην αύξηση των εσόδων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ, ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...
Π.Ρ.